Wednesday, January 5, 2011

Resepi Susu Badam

Selalu kan dengar susu badam? pernah dulu aku jumpa sorang budak singh nih..bulu mata dia wallahhhhhh...lebat lentik...mmg lawaa laa...aku pon tanya laa mak dia...nak dpt bulu mata mcm nih ada amalan atau petua yang diamalkan ke? Mak budak tu kata...kepercayaan dorang minom susu badam anak berbulu mata cantik...so tak tau la kan sejauh mana keberkesanan dia..sebab agaknya mmg gen dorang jenis bulu mata cantik..yg kita tau susu badam ni mmg minum yang sangat berkhasiat terutamanya untuk ibu mengandung, ibu yg menyusukan dan anak2 yg bersekolah.

Dalam Islam mengikut sunnah pon mmg dianjurkan kita makan badam ni kan..

Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Rumah yang tiada tamar atau kurma adalah rumah yg tiada bermakanan". Nabi s.a.w. sendiri pernah menanam kurma atau tamar. Kurma hendaklah dimakan dengan badam untuk menghapuskan parut yang tidak diingini. dan byk lagi lahh..

Bangsa yahudi pon ada amalan minum susu badam. So aku pon gugel laa...nak carik resepi nih..rata2 resepi melayu nih..ada tambahan susu tepung...pada aku pon logiknya cam tu lah kan..nama nye pon susu badam..so susu + badam lahh..tp aku carik lagi resepi matsalleh...rata2 resepi dorang tak de susu...semata2 badam dan air sahaja..so aku yg mmg tak berapa nak minat susu apatah lagi susu tepung...so resepi nih sgt lah sesesueiii gituu...apatah lagi resepi nih boleh disimpan dlm fridge sampai 5 hari....so..kita kongsi bersama resepi yg berkhasiat nihh..

Bahan-bahan
1 Cawan Badam - unroasted punye..
3-7 biji kurma
4 gelas air
itu sahje

ok ini cara-cara nye yerrr puan..puan...ecehhh..mcm chef wan plak..mmg wan pon kan..hahaa...


Badam ni direndam semalaman dlm 6-7 jam gitu lahh...nak blend pagi..so sebelum tido...rendam lah..tp jgn lebih 12 jam...so amat berbahaya kalo direndam pada hari minggu...utk org2 yg suka mangun lambat.. badam ni dah rendam so warna dia mcm pucat sket kan..kalo tak gelap sket warnanya.. badam nih beli laa kat kedai kek..murah dan segar...ni aku beli kat bake with yen chokit...

Kurma...agak2 nak manis lah..kalo tak mo manis boh tiga..kalo tak boh 7...amek ganjil lah ikut sunnah..ni pon direndam sejam-2jam..tp aku tak rendam pon..tak ingat..terus blend je...

4 gelas air masak. Seeloknya guna air yg ditapis lah..


campur semua badam, kurma ngan air td..dan blend dgn kelajuan tinggi lah..sampai halus...


tadaaaaaaaaaaaaaaa...ini dia hasilnya...susu badam...betul mcm susu kan..laaaaagi sedappp dari susu...tp bila campo kurma ada rasa kurma laa sket..dah tapis cam nih...tapis laa dua kali...biar betul2 air je dpt..bila pati dia pon terminom skali..cam tak sedap plak nak menelan...tapis guna penapis teh kain ke...atau penapis yg paling halus...den tapis guna penapis biasa utk tapisan pertama..spy laju sket air turun...tapisan kedua baru guna penapis yg halus sket..pemeringakatan dua kali..gituhhhh...mcm minyak sari murnii...
so lebihan serdak2 badam nih...berkhasiat gak nih...kita boleh campo kan dlm cereal ke...campokan dlm quaker oat ke...tp ari tu aku buat lempeng...kebetulan utk sarapan pagi...so campo lah sikit tepung + gula+garam sket..kalo agak likat boh air sket..


gunakan kuali non stick pah tu..boh sket olive oil...masak

tadaaaaaaaaaaaaaaaa...lempeng siap untuk dimamam waktu brekfast...pagi nih aku try wat cekodok plak...sedap gakk...
selamat mencuba..